Anne bebek ilişkisi nasıl güçlenir?

mirmir

Member
Sevgili anneler bebeklerle ilişkimizi nasıl güçlendirebiliriz, nasıl daha iyi bir anne olabiliriz? Bu konuda fikirlerimi sizlerle paylaşmak isterim. Bilinçli bir anne olarak çocuk gelişimi ile ilgili kitap okuyorum. Eşim de sağolsun bu konuda beni destekliyor ve şimdiden epeyce zengin bir kütüphanemiz oldu.

O halde anne bebek ilişkisi nasıl olmalıdır? Gelin birlikte süreci anlamaya çalışalım.

Bir bebeğin gelişimi, fiziksel sosyal, duygusal ve bilişsel / zihinsel olmak üzere birçok yönü kapsar. Bebeklerin her yönüyle gelişebilmesi için her alanda desteklenmeleri ve bu teşvik için en sık sorumlu olan kişinin anne olması gerekir. Anneler, hem geleneksel hem de tek ebeveynli ailelerde birincil bakıcı olma eğilimindedir ve bu nedenle çocuklarıyla birlikte herkesten daha fazladır. Bu nedenle anneler, çocuklarının gelişimini etkilemenin benzersiz bir konumundadırlar, genellikle çocuklarıyla birlikte geliştirdikleri bağ ve bağlarla başlayarak tüm gelişim alanlarıdır.

Anne çocuk arasındaki bağ
Annelerin ve çocuklarının genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde bağ kurdukları söylenir. Bir anne ve çocuğu arasındaki bağın ya da güvenin gelişmesi, ikisinin bir araya getirildiği andan itibaren başlar. Bu süre boyunca anneler genellikle çocuklarını emzirirler ve onları yakın tutarlar, böylece ikisini bebeğin hayatının ilk önemli saatleri ve günleri için fiziksel temas halinde tutarlar.

Annelerin ve bebeklerinin doğumdan hemen sonra, doğumla ilgili komplikasyonlar veya tıbbi tedavi gerektiren prematüre bebek gibi temasta bulunamayacakları birçok neden vardır ve fiziksel bir mesafe, hiçbir şekilde, iletişimin gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez. Tam tersine, annelerin ve bebeklerin yakın temasta oldukları, ancak uzun süren sonuçların olabileceğinin bağlanmadığı zamandır.

İlk altı ayda bir bağlanma süresi çok fazladır, bu nedenle anneler çocuklarıyla anında bağlantı kurmak için baskı hissetmemelidir. Bunun yerine, çocuğunun ihtiyaçlarını karşılamak ve çocuğa güvenmek için çocuk sebeplerini vermek yoluyla, bir anne aylar boyunca bir bağ kurar.

Anne bebek arasındaki bağ
Bebekler küçük çocuklar olduklarından, annelerinin ihtiyaçlarını karşılayan birincil bireyler olduğunu ve böylece ilk bağlama döngüsünün tamamlandığını bilirler. Ancak, şu anda, küçük çocuklar kendilerinin birey olduklarını fark etmeye başlıyorlar ve şimdi annelerinin kendileri için belirlediği sınırları test etme hareketliliğine sahipler.

Bir çocuk hayatı öğrenirken, genellikle deneme ve yanılma yoluyla, annesinin sınırlarının onu güvende tutacak şekilde ayarlandığını anlayacaktır ve bu yüzden tekrar anneye güvenecektir. Bu gerçekleştirme ve sonuçta ortaya çıkan güven ile bağın ikinci aşaması bu şekilde tamamlanmakta, ancak birbirleriyle paylaştıkları şefkatle anne ve çocuk da bir bağ geliştirmiş olacaktır. Bu duygusal bağ, çocuğun yaşamı boyunca oluşmaya devam ettiği tüm ilişkilerin şablonu haline gelecektir. Açıkça, bir çocuğun hayatının ilk yıllarında bir annenin çalışması büyük önem taşımaktadır.

Çocuğun annesiyle olan ilişkisinin tartışması, son derece ilgili, derin psikolojik ya da sosyolojik bir diyalog haline gelse de, böyle olması gerekmez. Bunun yerine, bu tür tartışmalar temellere indirgenebilir: Anne çocuk ilişkisi muhtemelen çocuğun erken yaşamındaki en güçlü ilişkidir ve daha sonraki ilişkilerin temel alındığı şablon haline gelecektir.

Çocuklarının hayatını “mahvettiğinden” ya da bir şekilde “mahvolmasından” korkan yeni anneler için biraz korkutucu görünebilir, ancak çoğu zaman anne ve çocuk arasında bir bağ geliştirir ve daha sonra bir bağlanma tamamen doğal bir gelişmedir. Annelerin çocuklarıyla “doğru” ilişki geliştirdiklerinde yapmaları gereken başla bir şey yoktur. Bunun yerine, tüm anneler kendileri için doğal ve doğru olanı yapmalı ve mutlu oldukları sürece, çocuklarının da olacağını bilmelilerdir. Unutmayın siz mutluysanız çocuğunuz mutlu olur. Mutsuz anne babaların mutlu çocukları olmaz.
 
Üst