Sağlıklı bebekler için hamilelikte folik asit kullanın

mirmir

Member
Gebeliğin öncesinde ve sırasında folik asit almak bebeğinizin daha sağlıklı olmasına ve ciddi doğum kusurlarından korunmasına yardımcı olabilir. Hamileliğim de ben de folik asit takviyesi almıştım. Sizlerle de folik asitin faydalarını paylaşayım.

Folik asit nedir? Yararları nelerdir?
Folik asit, özellikle hamile kalmaya çalışırken ve hamilelik döneminde sağlığınız için çok önemli olan bir B vitamini çeşididir . Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, doğurganlık çağındaki her kadın her gün folik asit aldığında, bebeklerde tüm nöral tüp defektlerinin (NTD) - beyin ve omurganın kusurlarının - yüzde 70'ine kadar önlenebilir. Bazı sebzelerde, kabuklu yemişlerde ve baklagillerde bulunur, ancak çoğu anneye ihtiyaç duydukları tüm folik asitleri almak için düzenli olarak bu besinleri yeterince tüketmezler. Bu nedenle, içerdiği doğum öncesi vitaminleri almak çok önemlidir.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakallar, kepekli tahıllar, bakliyatlar, maya ve sığır özü gibi gıdalarda folat formunda doğal olarak bulunur. Bazı ekmekler, margarinler ve kahvaltılık tahıllar üretim sürecinde folik asit eklenir. Satın aldığınız gıdaların içerisinde folik asit olup olmadığını kontrol etmek için içeriğine bakabilirsiniz.

Folik asit neden önemlidir?
Çoğu anne adayı doğurganlık dönemlerinde kadınlara folik asitin önemini duymuştur. Ama tüm bu yaygaranın nedeni nedir? Yeterli folik asit elde etmek nöral tüp defekti (NTD) riskini azaltabilir. Folik asit sadece gebe kalmadan önce ve hamileliğin ilk trimesterinde yardımcı olur.

Doğum kusurlarının önlenmesinde folik asitin rolü nedir?
Ciddi bir fetal gelişim periyodu, hamileliğin ilk haftalarında, çoğu zaman bir kadının hamile olduğu farkına varmadan önce gerçekleşir.
Oluşacak en erken yapılardan biri nöral tüpdür. Bu yapı ilk başta düzdür, ancak beyin ve omurilik haline gelinceye kadar gebe olduktan sadece bir ay sonra bir tüpe döner. Yeterli folik asit olmaksızın, bu yapıdaki hücreler düzgün bir şekilde işlev göremez veya büyüyemez ve tüp kapanmaz. Açık veya kapalı anormalliklerle omurga, kafatası ve beyin etkilenebilir.

En yaygın NTD tiplerinden ikisi spina bifida ve anensefali'dir. Spina bifida, omuriliğin ve çevresindeki yapıların bir kısmının, vücudun içinde değil, dışarıda geliştiği bir durumdur. Anensefali, beyin ve kafatası kemiklerinin düzgün bir şekilde oluşturulmadığı ve beynin eksik kısımlarının ortaya çıktığı bir durumdur.

Araştırmacılar, gebe kalmalarından 2 ila 3 ay sonra bir ay öncesinden sağlıklı bir diyete ek olarak bir kadın ekstra folik asit aldığında NTD riskinin önemli ölçüde azaldığını bulmuşlardır.

Folik asit ayrıca yarık damak gibi diğer doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir . Folik asit sizin için de iyidir, çünkü sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak için B12 vitamini ile çalışır. Yeterli folik asit olmaması, bir tür anemiye neden olabilir. Diğer, daha yaygın anemi tipi , demir eksikliğinden kaynaklanır .

Folik(folat) asit kaynakları nelerdir?
Folat, koyu, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller (kuru fasulye ve bezelye) ve meyveler (portakallar, muzlar, kavunlar ve çoğu meyveler) gibi birçok gıdada doğal olarak gerçekleşir. Ancak çoğu zaman yeterli değildir. FDA, zenginleştirilmiş ekmekler, kahvaltılık gevrekler, makarnalar, pirinç ve diğer tahıllara folik asit eklenmesini gerektirir.

Gelişmekte olan bebeğin sağlıklı yeni hücreler yapmak, DNA ve RNA (genetik materyal) yapmak için folat ihtiyacı vardır. Bunlar hücre yapı taşlarıdır. Folat ayrıca normal kırmızı kan hücrelerini ve bazı amino asitleri oluşturmak için gereklidir. Bunlar hamilelik ve bebeklik döneminde önemli fonksiyonlardır. Bu, hücrelerin hızla bölünüp büyüdüğü zamandır.

Çocuk doğurma çağındaki kadınlar için ne kadar folik asit tavsiye edilir?
Hamile olabilecek kadınlar 400 mcg folik asit içeren bir takviye almalıdır. Riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için folik asit takviyesini, folik asitle takviye edilmiş ve folat açısından doğal olarak zengin olan yiyecekleri yemenize ek olarak alın. Bazı kadınlar ek folik asit gerektireceğinden, doktorunuzla sizin için uygun olan folik asit miktarını konuşabilirsiniz.

Daha fazla folik asit almak için hangi yiyecekleri yemeliyim?
Folik asit takviyesinin yanı sıra folat bakımından zengin yiyecekler de yiyin. Bu yiyecekler, sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu diğer besinlerle de paketlenir . Bu folat bakımından zengin yiyeceklerden bazılarını yemekinize dahil etmeyi deneyin:

  • Brüksel lahanası
  • siyah renkte fasulyeler
  • Kuşkonmaz
  • Brokoli
  • kızarmış patates
  • kepek gevreği
  • çok haşlanmış yumurta
  • konserve somon
  • maya özü
  • portakal suyu veya portakal
  • Esmer pirinç
  • tahıllar
 
Üst