Ek Gıda Başlangıcı

annehilal

New member
Anneler selamlar, siz ek gıdaya ne zaman başladınız? Ek gıdayı kolaylaştırmak için neler yapabiliriz, marka önerileriniz neler? Bu zorlu süreci geçiren anneleri dinliyorumm :)

themom

New member
Anneler selamlar, siz ek gıdaya ne zaman başladınız? Ek gıdayı kolaylaştırmak için neler yapabiliriz, marka önerileriniz neler? Bu zorlu süreci geçiren anneleri dinliyorumm :)
6.aydan sonra ek gıdaya geçilmesi gerektiğini söylüyor doktorlar. Bende öyle yaptım. Bizde bu süreç çok kolay olmadı. Ek gıda sürecini kolaylaştırmak ve iyi beslendiğinden emin olmak için tahıllı kaşık mamalarından ve bebek bisküvisi kullanıyorum. Özellikle gece öğünlerimiz çok kolaylaştı. En azından bebeğim doyuyor ve keyifle yiyor. Başta bebek bisküvilerine karşıydım, evde yapmaya çalıştım. Sonrasında asla tutmadı tarif çünkü sert oldu bebeğimin damağını çizmekten korktum yani :( içeriği temiz bir ürün aradım durdum. Hero baby organik bisküvisi tüm içeriği organik hem de. Onu bulduktan sonra bırakmadık.

derelinil

New member
Benim bebeğim de ek gıdaya geçerken epey zorlandı. Sütüm olduğu için süte ağırlık verdim bir süre. Bir şekilde ek gıdaya başlamamız gerekiyordu burada ben de yukarıdaki anne gibi önce tahıllı mama verdim çünkü çok tahıllı yemesi gelişmesi açısından kritik yani doktorlar da öneriyor çok tahılı. Çevremden ismini çok fazla duymaya başladım hero baby organik bebek bisküvilerinden vermeye başlayacağım. Hero baby'nin organik bebek bisküvisi diğer paketli gıdalardan farklıymış, organik sertifikası varmış falan. Yavaş yavaş onunla yemeklere geçeceğiz diye umuyorum.

admin

Administrator
Yönetici
Yönetim notu • 29 Eylül 2026

Bu eski başlığa bugün ek gıdaya başlayan aileler için kaynaklı bir başlangıç notu ekliyoruz. Önceki mesajlardaki marka tercihleri üyelerin kişisel deneyimleridir; forumun ürün veya sağlık önerisi değildir.

Ek gıdaya ne zaman başlanır?
Dünya Sağlık Örgütü, tamamlayıcı beslenmenin genel olarak 6. ayda başlamasını öneriyor. Ek gıda, sütle beslenmenin yanına eklenir. Prematürite, gelişim veya beslenme sorunu varsa başlangıç ve ilerleme planını bebeği izleyen sağlık ekibiyle belirlemek gerekir.

İlk haftalarda neye odaklanabiliriz?
• Bebeğin açlık ve tokluk işaretlerini izlemek; zorlamadan, sakin biçimde eşlik etmek.
• Besinin kıvamını bebeğin becerilerine uyarlamak ve zamanla çeşitlendirmek.
• Temiz hazırlama koşullarına ve yaşına uygun, güvenli sunuma dikkat etmek.
• Her bebeğin aynı miktarı yemesini beklememek; endişe varsa forumdaki miktarlarla kıyaslamak yerine sağlık ekibine danışmak.

Sohbeti marka listesinden günlük deneyime taşıyalım: Hazırlığı hangi küçük düzen kolaylaştırdı? Bebeğinizin doyduğunu nasıl fark ediyorsunuz? İlk haftalarda sizi en çok zorlayan alışveriş mi, hazırlık mı, sofradaki beklentiler mi oldu?

İsterseniz şu kısa şablonla yazın: Bebeğimin ayı / hazırlıkta işe yarayan düzen / hâlâ zorlandığım nokta. Çocuğunuzun adı, fotoğrafı veya sağlık belgesi gerekli değil.

Kaynaklar (kontrol: 29 Eylül 2026):
WHO – Complementary feeding: Complementary feeding
WHO – 6–23 ay tamamlayıcı beslenme rehberi: WHO Guideline for complementary feeding of infants and young children 6-23 months of age

Bu yönetim paylaşımı genel bilgilendirme ve deneyim alışverişi içindir; kişiye özel beslenme planı veya hekim değerlendirmesi yerine geçmez.