Merhaba anneler… Gerçekten çok üzgün ve çaresiz hissediyorum.
Buraya yazmak istedim çünkü benzer bir durum yaşayan var mı bilmiyorum ama belki fikir verebilir ya da birlikte bir çözüm bulabiliriz.
Şu an oturduğumuz evde kiramız 12.500 TL’ydi. Ev sahibiyle aramızda büyük bir sorun yoktu, düzenli ödüyorduk, her şey yolundaydı… Ama Mart 2025 kira artış oranı bahane edilerek kiramızı 22.500 TL’ye çıkarmak istiyor!
Resmen neredeyse iki katı zam yaptı!
Bu zam gerçek mi? Kira artış oranı 2025 için böyle bir şey mümkün mü? Kira artışı nasıl hesaplanır? diye araştırdım ama ev sahibi kendi kafasına göre hesap yapıyor ve “Piyasa böyle, kabul etmiyorsanız çıkın” diyor.
Bu eve bu kadar para vermek istemiyorum ama taşınmak da inanılmaz pahalı.
Ev aramaya başladık ama kiralık daire fiyatları uçmuş!
Yeni bir ev tutmaya kalksak, en az 3 kira depozito, emlakçı komisyonu, taşınma masrafları derken inanılmaz bir para çıkıyor. Şu anda kira sözleşmesi gereği yasal olarak ne yapabiliriz bilmiyorum… Kira arabuluculuk süresi içinde itiraz etme şansımız var mı?
Bir de artık tahliye taahhütnamesi isteniyor! Yani o kadar masraf yapıp taşındıktan sonra, ev sahibi isterse bizi istediği zaman kapıya koyabilecek!
Evin içine girerken bile güvencemiz yoksa, neden bu kadar kira ödeyelim?
Bu süreçte adıma yapılan kira ödemeleri ve kira gelir vergisi hesaplama gibi şeyleri de araştırıyorum. Ev sahibi bu kadar yüksek kira alıyorsa, kira gelir vergisi ödeme yükümlülüğünü de yerine getirmek zorunda, değil mi? 2025 kira gelir vergisi hesaplama konusunda bilgisi olan var mı?
Çok üzgünüm, ne yapacağımı bilemiyorum…
Bu eve mecbur muyuz? Taşınsam onca masraf var, kalmaya devam etsem fahiş kira vermek zorundayım, bir de üstüne tahliye taahhütnamesi gibi bir risk alacağım! Sizce ne yapmalıyız? Lütfen fikir verin… 
Şu an oturduğumuz evde kiramız 12.500 TL’ydi. Ev sahibiyle aramızda büyük bir sorun yoktu, düzenli ödüyorduk, her şey yolundaydı… Ama Mart 2025 kira artış oranı bahane edilerek kiramızı 22.500 TL’ye çıkarmak istiyor!
Bu zam gerçek mi? Kira artış oranı 2025 için böyle bir şey mümkün mü? Kira artışı nasıl hesaplanır? diye araştırdım ama ev sahibi kendi kafasına göre hesap yapıyor ve “Piyasa böyle, kabul etmiyorsanız çıkın” diyor.
Ev aramaya başladık ama kiralık daire fiyatları uçmuş!
Bir de artık tahliye taahhütnamesi isteniyor! Yani o kadar masraf yapıp taşındıktan sonra, ev sahibi isterse bizi istediği zaman kapıya koyabilecek!
Bu süreçte adıma yapılan kira ödemeleri ve kira gelir vergisi hesaplama gibi şeyleri de araştırıyorum. Ev sahibi bu kadar yüksek kira alıyorsa, kira gelir vergisi ödeme yükümlülüğünü de yerine getirmek zorunda, değil mi? 2025 kira gelir vergisi hesaplama konusunda bilgisi olan var mı?
Çok üzgünüm, ne yapacağımı bilemiyorum…